Wat doe je als het eten op tafel staat?

30 september 2023

‘Eten!’
Zoonlief roept vanuit de keuken. Hij heeft brood gehaald. De afgelopen vier dagen at ik oud brood dat ik in de broodrooster deed om het nog enigszins smakelijk te maken.
‘Oh lekker! Je hebt ook een stokbroodje meegenomen!’

En dan komt het;
we gaan bidden.

Een gewoonte die voor ons heel normaal is, maar waar een ongekende waarde in ligt. Drie keer per dag sluit je samen je ogen. Je wordt stil. Het mes en de vork die je al in de aanvalshouding vasthoudt, leg je neer.  We wachten. Iemand van ons start dan altijd met een gebed. Hardop. We luisteren, zeggen ‘amen’ en vallen aan.

Bidden is je optimaal verbinden met elkaar en met God.

Jouw geest maakt connectie met Zijn Geest. 

Vroeger hadden we een andere gewoonte. We startten tegelijkertijd met de zin:

‘Here, zegen deze spijzen. Amen.’ Mijn broer en ik deden altijd een wedstrijd wie dit het snelst kon zeggen, maar ik moet toegeven; mijn vader had er ook wel een aardig tempootje in. 

Nieuwe kracht stroomt binnen,
het eten kan beginnen:)

Nergens wordt Jezus zo vaak uitgenodigd voor de maaltijd als in het Bijbelboek Lukas. Hij schuift aan bij tollenaars en farizeeën. 

‘Levi liet in zijn huis een grote feestmaaltijd voor Jezus klaarmaken. Heel veel andere belastingontvangers en andere mensen deden aan de maaltijd mee.’
(Lukas 5:29, BB)

Mensen worden geheeld, gezien en geprezen aan de tafel. Jezus bevraagt mensen en ziet met bewogenheid hun hart. Zo wil Jezus ook bij jou aanschuiven. Hij steekt Zijn handen over de tafel naar je uit, pakt jouw handen vast en verbindt Zich met jou. 

‘Wat heb je nodig?’
‘Waar honger je naar?’

Wat antwoord je Hem dan? 

Jezus zelf bidt ook voor de maaltijd. Een dankgebed.

‘En Hij nam een brood en dankte God ervoor. ‘ (…)
(Lukas 22:19, BB)

Ik daag je uit om God te danken voor de overvloed die Hij je geeft. De boterham die op je bord ligt en de aardappel die dampend zijn geur naar je neus weet te vinden. Dank Hem samen aan de tafel. Verbind je zo met elkaar en met God. 

Tot slot:

  • Als je niet de gewoonte hebt om voor de maaltijd te bidden, daag ik je uit om hier vandaag mee te beginnen!

 

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?