Loslaten… Het smaakt geweldig!

03 mei 2021


Wil jij graag de touwtjes in handen hebben?

Mij kun je heel blij maken met chocolade met de smaak karamel zeezout. Toen ik het eerste brokje in mijn mond had, wist ik het gelijk: “Meer! Ik wil meer!”

Alles wat ‘naar meer’ smaakt, is makkelijk als gewoonte aan te leren. Chocolade eten met mijn favoriete smaak kost mij geen enkele moeite. Dit kan ons ook helpen bij het leren loslaten van bepaalde dingen. 

Ga de smaak van loslaten waarderen.
Proef ervan… en hopelijk smaakt loslaten geweldig!

Maar waarom zou je moeten leren loslaten? 

Loslaten is de ultieme weg om stress te verminderen. 

Maar moet je dan een ongeleid projectiel worden, die alles maar los laat en laat gaan? 

In de Bijbel lezen we het verhaal van Ruth. Zij trainde zichzelf buitengewoon in loslaten. Haar echtgenoot was overleden. Daarmee moest ze de liefde van haar leven loslaten en daarmee ook het leven dat ze tot dusver leidde. Alsof dat nog niet zwaar genoeg was, liet ze ook haar vrienden, haar huis, haar vertrouwde omgeving, haar eten, haar veiligheid, haar… alles los. Ze liet alles achter zich en ging met Naomi, haar schoonmoeder, op reis. 

Zou jij dat doen als je in de situatie van Ruth had gezeten?

Ook tijdens de reis ging de training van loslaten door. Ruth wist niet precies waar ze naar op weg was. De controle gaf ze uit handen. Even had ze de kans om de touwtjes weer in handen te nemen, door terug te gaan, maar ze koos voor ‘loslaten’: “Want waar jij heen gaat, zal ik heen gaan. En waar jij zal slapen, zal ik slapen. Jouw volk is mijn volk en jouw God is mijn God.” (Ruth 1:16, BB)  

Ruth was vastbesloten. Ze wilde hoe dan ook Naomi niet in de steek laten.

Alles los laten… lukt,
als je scherp voor ogen hebt,
wat je in ieder geval wilt vasthouden. 

Het tegenover gestelde van ‘loslaten’ is ‘vasthouden’. Alles onder controle willen hebben… Misschien smaakt dat vooral naar meer voor jou. Je lust de hele reep van ‘controle’ wel in één keer. Maar let op: Je weet dat als je je volpropt met ‘controle houden’, je uiteindelijk super misselijk zult worden. Je voelt je opgeblazen en dan gaat de smaak je zelfs tegenstaan. 

Is er iets in je leven dat zo zwaar op de maag voelt en wat je toch alsmaar niet kunt loslaten? Ik wens je zo toe dat het je hap voor hap lukt om de smaak van loslaten te gaan waarderen. Probeer een klein hapje vandaag! Ik gun het je zo.

Zullen we samen bidden? “Heer, help mij om scherp te krijgen wat belangrijk is in mijn leven, zodat ik zaken die niet belangrijk zijn, makkelijker kan loslaten. In Jezus’ naam, amen.”

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?