Kuddedier

21 augustus 2022

Help, mijn baas is een aap!
Dit is de titel van het boek dat bioloog Patrick van Veen heeft geschreven.
Hij onderzoekt het kuddegedrag van dieren en mensen.

Hé, ben jij een kuddedier?
‘Natuurlijk niet, Wilma!’, is waarschijnlijk je eerste reactie.
‘Hoe kom je daarbij?’

En ja, je hebt gelijk. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen geen ‘kuddedieren’ zijn, maar soms wel hetzelfde gedrag vertonen.

Bijvoorbeeld als tijdens de kredietcrisis, een klein groepje Nederlandse beleggers hun aandelen op de markt verkoopt; dan kan er zomaar ineens blinde paniek ontstaan op de beurs. Net een op hol geslagen kudde.

En toen vliegtuigen de Twin Towers in New York doorboorden, besloot een deel van de mensen naar boven te rennen omdat er een etage lager veel rook was. Veel mensen volgden dit voorbeeld, terwijl ze met dit besluit geen overlevingskans hadden…

Kuddegedrag heeft met overlevingsdrang te maken.
Gaat de hele groep rennen,
blijf dan maar eens stil staan.

God wil ons, als een herder, leiden in het leven. Sluit je aan bij Zijn kudde.  Volg Zijn gedrag en je zult rechte paden betreden.

‘Ken Hem in al uw wegen, en Hij zal uw paden recht maken.’ Spreuken 3:6 HSV

‘Ik leer je hoe je wijs kan worden.
Dan zul je op het rechte pad blijven.Spreuken 4:11 BB

‘Uw woord leidt mij.
Het is als een lamp voor mijn voeten,
een licht op mijn pad.’ Psalmen 119:105 BB

God wil je wijsheid schenken in dit leven! Je hoeft niet naar links en rechts te kijken wat andere mensen kiezen en doen. Kijk vooral naar boven. Kijk naar God.

Zullen we samen bidden?
“Heer, help me in dit leven om me vooral op U te richten. Als ik keuzes moet maken, wil ik leren om meer en meer af te stemmen op Uw wijsheid en waarheid. Ik wil me niet laten leiden door wat andere mensen ervan zullen vinden. In Jezus’ naam. Amen.”

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?