Is je hart betrokken bij je gebed?

12 maart 2024

Mijn jongens lopen als hongerige wolven in de keuken heen en weer, terwijl ik de boerenkool wel gaar kan kijken, maar tja… dat helpt niet. 

‘Boys, loop alsjeblieft niet de hele tijd zo heen en weer’, zeg ik.
‘Maar we hebben honger!’ 

Dan komt ein-de-lijk de dampende pan op tafel. ‘Wie wil er bidden?’
Een heel, snel en kort gebed volgt. ‘Zegen alstublieft deze maaltijd. Amen.’
Wij zeiden vroeger in koor zo snel mogelijk ‘Here, zegen deze spijze. Amen.’

Is je hart, je emotie dan betrokken bij het gebed?
Nee.

Maakt dat iets uit voor jouw gebed?
Ja.

Bidden is iets wat je niet als een riedeltje doet. Verbind je hart, je emotie met dat wat je zegt, dan heeft het grote kracht. Ook jij zult de enorme kracht hiervan gaan ontdekken als je het gaat doen. Wat een prachtige uitdaging. 

‘Als iemand leeft zoals God het wil, heeft zijn gebed veel kracht en dus groot resultaat.’ (Jakobus 5:16, BB)

Elia wordt uitgedaagd. Wie dient de ware God? 

‘Elia kwam ook en zei: “Hoelang blijven jullie (volk Israël) nog op twee gedachten hinken? Wanneer zullen jullie kiezen wie jullie zullen dienen? Als de Heer jullie God is, dien Hém dan. Maar als Baäl jullie god is, dien hém.’’ (1 Koningen 18:21, BB)

Een offeraltaar wordt gebouwd. De aanbidders van Baäl halen alles uit de kast om hun offervuur aan te krijgen, zonder daar zelf een vuur aan te mogen toevoegen. Het lukt niet. Dan bidt Elia krachtig tot God op de berg Karmel. Krachtig. Met alles wat in hem is. Met al zijn emoties verbonden en God beantwoordt zijn gebed door vuur uit de hemel te laten neerdalen. Wow!

‘Toen schoot er vuur uit de hemel naar beneden. Het verbrandde het vlees, het hout, de stenen en de aarde en likte het water uit de geul op.’ (1 Koningen 18:38, BB)

Lees zeker dit indrukwekkende verhaal: 1 Koningen 18:20-46

Gebed is krachtig. Geloof!
Geloof dat God je hoort en verwacht grote wonderen van Hem.

Dien de Allerhoogste,
dat is het allerhoogste wat je kunt doen.

Zullen we samen bidden?
‘Wij kiezen ervoor om telkens opnieuw met heel ons hart te beseffen hoe groot en machtig U bent. Des te meer we dat ontdekken, zal ons geloof en verwachting van ons gebed groeien. Help ons hier alstublieft bij. Amen.’

Bezinningsvraag:

  • Wat was jouw laatste gebed waarvan je weet: Met al mijn emotie was ik verbonden met de woorden die ik sprak?

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?