Ik zeg NEE! ⛔

11 oktober 2020

Kun jij goed ‘nee’ zeggen? Kun je goed zaken uit handen geven? Is delegeren jouw handelsmerk? 

Jezus kon dat heel goed. Als Jezus geen ‘nee’ had kunnen zeggen, had Hij dag en nacht gewerkt. De nood was hoog. In alle dorpen en steden waren mensen met vragen en problemen die Hij kon oplossen, maar Jezus wist wanneer genoeg, genoeg was. Hij wist waarvoor Hij geroepen was en dit was een duidelijk doel. 

Jezus had onlangs veel verhalen aan de mensen verteld en wonderen verricht. Nu kreeg Hij ongelooflijk slecht nieuws. Zijn vriend, Johannes de doper was gedood. 

“Toen Jezus dit hoorde, voer Hij naar een eenzame plek. Hij wilde alleen zijn.” (Matteüs 14:13, BB) 

Jezus zocht de stilte op. Hij kon op dat moment ‘nee’ zeggen tegen alles en iedereen die Zijn aandacht opeiste. Voor even had Hij rust…

“Maar toen de grote groepen mensen dit hoorden, volgden ze Hem te voet uit de steden.” (vers 13, BB) 

‘Nee’ zeggen tegen het een, is ‘ja’ zeggen tegen iets anders. Jezus had een duidelijk doel, een bestemming. Als Jezus aan de overkant is, volgt een hele reeks wonderen in korte tijd:

  • Hij geneest: “Hij kreeg medelijden met hen en maakte alle zieke mensen gezond.” (Vers 14
  • Hij deelt uit: “Hij nam de vijf broden en de twee vissen, keek omhoog naar de hemel en zegende ze. Toen brak Hij de broden in stukken. Zijn leerlingen deelden de stukken uit. Alle mensen aten tot ze genoeg hadden.” (Vers 19 en 20

Jezus neemt de tijd voor alle mensen die naar Hem toegekomen waren. Hij zegt ‘ja’ tegen Zijn doel op aarde. Waar Hij de energie vandaan haalt… 

En aan het eind van de avond is Hij ein-de-lijk alleen: “Daarna ging Hij helemaal alleen de berg op om te bidden.” (vers 23

Ik kan me voorstellen dat Jezus daar een enorme behoefte aan had. Soms hebben we zo veel op ons bordje dat het belangrijk is om echte rust te pakken. Even alleen zijn. Alhoewel, alleen? Jezus nam de tijd om te bidden. Zo komt Hij tot rust.

Wees een team met Jezus. Samen ben je sterk en samen kun je jouw wereld veroveren met liefde. Zie je eigen beperkingen, maar Zie ook waarvoor jij geroepen bent en laat je niet gek maken door alles en iedereen die om jouw aandacht vraagt. 

‘Nee’ zeggen tegen het een, is eenvoudig als je weet waar je graag ‘ja’ tegen wilt zeggen.

Ik daag je uit om vandaag eens een duidelijk ‘nee’ te laten horen. Zeg vervolgens een duidelijk ‘ja’ tegen iets waarvan jij weet: “Dit geeft mij energie, hiervoor heeft God mij geroepen.”

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?