Ik voel me altijd schuldig!

17 maart 2024

Je bidt. Vraagt vergeving en… toch voel je je nog steeds schuldig.

In gedachten zie je al je fouten voorbij vliegen. Hoe langer je erover nadenkt, hoe meer fouten je ziet. Je voelt je misschien zelfs schuldig om voor de zoveelste keer bij God ‘aan te kloppen’. 

Jouw focus ligt op alles wat je fout doet. 

Schuldgevoel

  • drukt je neer. 
  • neemt jouw blijdschap weg. 
  • rooft de vrede in je hart.

God belooft vergeving.
Verleg je focus naar Gods vergeving over jouw leven.

‘Maar als we het aan God vertellen als we verkeerd hebben gedaan en Hem om vergeving vragen, dan vergeeft Hij ons. Dan wast Hij ons weer schoon van elke ongehoorzaamheid, zoals Hij heeft beloofd. Want Hij doet altijd wat Hij heeft gezegd.’ (1 Johannes 1:9, BB)

God belooft dat Hij ons wil vergeven. Punt.
Daar kun je niets aan veranderen. Zijn vergeving is totaal en onvoorwaardelijk.

Dat is GENADE!
Je hebt het niet verdiend en toch krijg je het.

‘Als je zoon je om brood vraagt, geef je hem toch geen steen? En als hij om een vis vraagt, geef je hem toch geen slang? Dus ook al zijn jullie slecht, toch kunnen jullie goede dingen aan jullie kinderen geven. Dan zal jullie hemelse Vader toch zéker goede dingen geven als mensen Hem daarom bidden? (Matteüs 7:9-11 BB)

Geloof als een kind.

Als een kind iets wil, vraagt hij het en huppelt vervolgens verder in het vertrouwen dat hij het krijgt. Als hij het niet krijgt, vraagt hij het nog een keer.

Wat ons gevoel ons verteld, is realiteit,
maar Gods woord is de waarheid.

Voel je je schuldig?
Spreek Gods waarheid uit over je leven.
‘Ik mag altijd in gebed met U spreken. Altijd.’

Zullen we dit samen doen?
‘Dank U wel, dat U mij in alles vergeving heeft geschonken. U heeft mijn schuld en schaamte op Uw schouders genomen en mij in ruil daarvoor vergeving geschonken. Ik vind het zo moeilijk om dat volledig te geloven. Help mij, Heer, wat genade voor mij betekent. Amen.’

Bezinningsvraag:

  • Wat gebeurt er in jouw leven als je vergeving, genade volledig kunt accepteren?

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?