Hoe oud was jij toen je ging werken?

18 juni 2023

Mijn vader ging werken toen hij 16 jaar oud was, als automonteur. Hij bleek een goede ondernemersgeest te hebben en al snel bezat hij landerijen, diverse garagebedrijven, een snackbar en twee huizen. 

‘Die is binnen!’, zou je zeggen. 

Ik was twaalf jaar toen de oliecrisis uitbrak. Garagebedrijven gingen failliet. Mijn vader had twee jaar daarvoor een nieuwe garage gebouwd, maar binnen die crisis liep alles voor hem nog redelijk door. Totdat het noodlot toesloeg; de bank eiste per direct zijn lening op. Dat betekende dat hij van de ene op de andere dag alles moest verkopen en niets meer had. Niets…

Rijkdom op aarde is tijdelijke rijkdom, dat blijft niet voor eeuwig bestaan. 

Zo denk je dat je wat hebt, zo heb je niets…

God moedigt je aan om ‘hemelse schatten’ te verzamelen. 

[Jezus zei tegen zijn leerlingen:] ‘Verzamel geen rijkdommen op aarde. Want je schatten gaan kapot door de motten en de roest, en dieven breken in en stelen ze.’
(Matteüs 6:19, BB)

‘Onthoud goed: waar je rijkdommen zijn, daar zal ook je hart zijn.’
(Matteüs 6:21, BB)

Je kunt uit dit leven niets meenemen, maar je ‘hart’ blijft bij je.

  • De plek waar jij je schatten bewaard.
  • Wat koester jij vanbinnen?
  • Mag God de allergrootste schat in jou zijn?
  • Durf je ook jouw aardse schatten los te laten?

Mijn vader moest verplicht loslaten,
jouw Hemelse Vader verplicht je nooit.

Zullen we samen bidden?
‘Ik wil leren loslaten en de juiste koninklijke waarden in mijn leven toelaten. Help mij, Heer, om dat onderscheidingsvermogen te hebben. Amen.’

P.s. Later keek mijn vader met grote dankbaarheid op deze crisis terug. ‘Door deze hele situatie heb ik de grootste schat in mijn leven leren kennen: Jezus,’ zei hij. Hij heeft daarna zijn leven gewijd om anderen te helpen in nood, armen letterlijk brood te brengen en iedereen die hem ontmoette te wijzen op de hemelse liefde die voor hen als grootste schat op aarde beschikbaar is. Ik ben zo dankbaar dat hij mijn vader was.

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?