Genade op genade…

20 september 2020

Keer op keer
op keer op keer…
Tot de volgende keer weer
en dan nog een keer.
Zoveel meer…
Dat is genade!

Johannes 1:16: “Uit de overvloed die Hij heeft, hebben wij allen genade op genade ontvangen.” (HTB) 

Waarom staat er ‘genade op genade’? Het woordje ‘op’ is de vertaling van het Griekse ‘anti’, wat betekent: ‘in plaats van’. Hier staat dus: ‘genade in plaats van genade’.

Hoezo moet genade plaats maken voor een andere genade? Welke genade moet weg en welke moet ervoor in de plaats komen?

In het Oude Testament betekende genade: Je brengt offers, je fouten worden bedekt. “Welzalig is hij van wie de overtreding vergeven, van wie de zonde bedekt is.” (Psalm 32:1, HSV)

In het Nieuwe Testament is genade: Jezus offert zichzelf op, je fouten neemt Hij weg. “Zie het Lam van God, Dat de zonde van de wereld wegneemt!” (Johannes 1:29, HSV) 

Als je in het Oude Testament dus een offer had gebracht, werden je zonden bedekt. Deze voorwaardelijke genade ontving je vanuit de regels die je eerst moest opvolgen. Voorwaardelijk = voor wat, hoort wat. Jij doet iets goeds, dan krijg je iets goeds terug. Dit wordt ook wel de ‘genade van Mozes’ genoemd. Elk offer was specifiek voor een bepaalde fout bestemd, maar besloeg niet alle fouten die je op dat moment beging. Maar tja, waar eindig je dan? Je hebt even negatieve gedachten… moet je dan weer offeren?

In het Nieuwe Testament wordt dan gesproken over de ’genade van Christus’. Hij geeft Zijn leven. Hij offert Zichzelf op voor jou. Jezus schenkt onvoorwaardelijke genade, onverdiende gunst. Je ontvangt het zonder dat je zelf eerst aan allerlei wetten en eisen moet voldoen.

Genade op genade voor jou. Niet alleen zijn je zonden bedekt, ze zijn helemaal van je afgenomen! 

Ik daag je uit om vandaag God in het bijzonder te danken voor Zijn onvoorwaardelijke genade.

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?