Als de druk hoog is …

14 april 2022

Ik logeerde in een olijfboomgaard in Zuid Italië. Het zien van al die 300-jarige grote jongens die hun takken krachtig richting de hemel hieven, riep bewondering op.

Tijdens de lunch werd de olijfolie rijk uitgegoten over mijn bord. De weg van boom naar bord is een zware dobber voor een olijf. In een olijfpers wordt er zoveel druk op de olijf uitgeoefend dat het velletje knapt. Rood vocht komt tevoorschijn.

Getsemane betekent olijfpers.

In de Hof van Getsemane werd er een ongekende druk op Jezus uitgeoefend.

“Hij begon heel bang te worden voor wat er zou gaan gebeuren, en zei tegen hen: “Ik ben vreselijk bedroefd. Ik ga zowat dood van verdriet. Blijven jullie hier. Blijf wakker en wacht op Mij.” (Markus 14:33-34, BB)

Waardoor ervaar jij enorme druk?

Jezus was zo bang. De druk werd zo hoog. Hij zweette druppels als bloed.

‘Hematidrosis’ is de Griekse benaming in de wetenschap voor het ‘zweten van bloed’. Rondom de zweetklieren bevinden zich bloedvaten die bij ongekende druk en stress zich samentrekken. Als de stress weer afneemt, verwijden de bloedvaten zich weer, totdat ze breken. Het bloed vermengt zich met het zweet, waardoor je bloed gaat zweten. Piloten maken bijvoorbeeld soms manoeuvres onder extreem hoge druk, waardoor ze bloed gaan zweten.

Waarom was de druk zo groot? Jezus was zonder zonde. Alle zonden van alle mensen zou Hij gaan overnemen. Hoe?

1. Op Zijn lichaam.

Hij draagt voor jou en mij alle zonden.
Een enorme druk op zijn schouders.

2. In Zijn lichaam.

Hij wil al die zonden ook drinken. Zonden gaan Zijn lichaam in.
“Toen Hij aan het kruis werd gespijkerd, droeg Hij onze ongehoorzaamheid in Zich mee aan het kruis.” (1 Petrus 2:24, BB)

Jezus onderging enorme stress, zodat jij zonder stress mag leven.

Zullen we samen bidden?
“Uw angst was groter, dan elke angst die ik in mijn leven ooit heb gehad. U onderging enorm veel stress. Leer mij om de vrijheid die U mij schenkt te pakken, als ik mij gestresst voel. U onderging enorm veel druk, zodat ik zonder druk door het leven mag gaan. Amen.”

Jouw leven is krachtig als je beseft dat Jezus jouw stress heeft overgenomen.

Vragen:

  1. Wat drukt zwaar op jou?
  2. Geloof je dat Jezus deze stress, druk, gedoe, ellende van jou ook heeft gedragen?
  3. Wat kun je op dit moment doen om de druk in je leven te verlagen?
  4. Wat doet Jezus op het moment dat Hij intens bang is? Wat kun je daarvan leren?

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?