Zo dom als een ezel!

09 augustus 2022

In de dierenweide bij ons om de hoek staat een ezel. Deze kan zo hard ‘schreeuwen’, dat de buurvrouw naast de weide de ramen van haar slaapkamer dichthoudt, omdat ze anders niet kan slapen van de herrie.

Ken je het verhaal in de Bijbel van de ‘schreeuwende’ ezel? Deze schreeuw was zinvol!
De profeet Bileam begrijpt helemaal niets van zijn ezelin.  Hij moet van koning Balak een vloek uitspreken over het volk Israël, maar een engel verspert de weg. De ezelin ziet de engel, maar Bileam ziet niets. En dan gebeurt het! De ezelin gaat spreken!

‘Toen zorgde de Heer ervoor dat de ezel kon praten. De ezel zei tegen Bileam: “Je hebt me nu drie keer geslagen. Wat heb ik verkeerd gedaan?” Bileam antwoordde de ezel: “Je zet mij voor gek! Als ik een zwaard bij me had gehad, zou ik je nu doden.”’ Numeri 22:28-29 BB

In de Bijbel wordt er door twee dieren gesproken: 

  1. De slang
  2. De ezel

En mocht iemand ooit denken dat je ‘zo dom als een ezel’ kunt zijn, dan heb je het mis. Een ezel stoot zich zeker niet twee keer aan dezelfde steen. Want als hij zijn voorpoot tegen een steen stoot, zorgt hij er altijd voor dat zijn achterpoten dat niet doen. Slim! 

Een ezel;

  • kan meer dan 40 jaar oud worden; 
  • wordt 111 keer genoemd in de Bijbel; 
  • symboliseert in de Bijbel geduld en bescheidenheid; 
  • was bij de geboorte van Jezus!; 
  • Jezus reed op een jonge ezel Jeruzalem binnen; 
  • ging mee met Abraham toen hij Izaäk moest offeren

‘[ De Heer zegt: ] “Jubel en juich, bewoners van Jeruzalem! Kijk, jullie koning komt naar jullie toe. Hij is rechtvaardig en Hij zal jullie redden. Hij is bescheiden en rijdt op een jonge ezel.”’ Zacharia 9:9 BB

Zullen we samen bidden?
“Dank U wel dat U zelfs de natuur en de dieren gebruikt om Uw grootsheid te laten zien. Amen.” 

* Mocht je vandaag toevallig een ezel tegenkomen… Op je werk of in de wei, benader deze dan vol liefde en respect. Je weet maar nooit… voor je het weet heb je een ‘goed’ gesprek!

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?