Zit jij op je geld?

30 november 2020


Zit jij op je geld? Ergens bovenop zitten, betekent dat je je er volledig op stort. Top focus. Houdt geld jou bezig?

Jezus zit niet op geld. Jezus zit tegenover geld.

In Markus 12:41-44 zien we daar een voorbeeld van. 

  • “Jezus ging in de tempel tegenover de geldkist zitten.” – Jezus zit niet op het geld, maar zit tegenover het geld.
  • “Hij keek hoe de mensen geld in de geldkist gooiden.” – Jezus let op mensen. Jezus let ook op jou. Hij ziet je hart en weet waarom je doet wat je doet. Zit jij op je geld? Durf je het los te laten en te delen?
  • “Veel rijke mensen gooiden er veel in.” – Je zou zeggen: “Dat is een goede actie!” Maar Jezus staat voor deze mensen niet op…

Terwijl Jezus tegenover de geldkist zit, ziet Hij een vrouw, Hij kent haar blijkbaar door en door, want Hij zegt niet: ‘een vrouw’, maar Hij spreekt over haar als ‘een arme weduwe’. Hij weet dus dat ze arm is en een weduwe. Twee elementen die samen voldoende zijn om te zeggen: “Geef vooral niets weg, want dan kom je zelf zeker tekort.”

Maar we lezen: “Ze gooide twee koperen muntjes in de geldkist, samen één duit.” Op dat moment komt Jezus in actie. 

“Hij riep zijn leerlingen en zei tegen hen: “Luister goed! Ik zeg jullie dat deze arme vrouw het meeste in de geldkist heeft gedaan van allemaal. Want al die andere mensen hebben er iets van hun rijkdom in gegooid. Maar zíj heeft van haar armoede er in gegooid. Ze heeft er alles in gegooid wat ze nodig had om van te leven.” (Vers 43 en 44)

Waarom deed de vrouw dit? Niet zo slim van haar, toch? Ze moet een diepe overtuiging in zich hebben gedragen dat ze, ondanks dat ze alles weggeeft, zelf niets tekort zou gaan komen. 

Ik moedig je aan om het koninklijke principe van schenken in wijsheid toe te passen. 2 Korintiërs 8:12 leert ons: “Denk erom: als mensen graag willen geven, moeten ze niet méér geven dan ze kunnen.” (BB)

Wat kun jij geven? Geven is een uiting van vertrouwen. Blijf niet zitten. Vertrouw God en durf te geven.

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?