Wat doet zingen met jou? 🎶

13 oktober 2023

Ik zit en kijk. Dan begint de muziek te spelen en wordt een lied ingezet. Samen met veel anderen zingen we mee. 

Als christenen zijn we gewend om samen God te eren door onze liederen, maar besef je wat een bijzondere actie dit is?

Samen zingen is helend, heeft onderzoek aangetoond. Sociale banden worden versterkt, emoties gereguleerd en een gevoel van welzijn en verbondenheid worden bevorderd. Dit komt deels door het vrijkomen van oxytocine, het ‘knuffelhormoon’, dat betrokken is bij sociale binding en positieve emoties.

Een van de prominente onderzoekers op dit gebied is dr. Daniel Levitin, een neurowetenschapper en auteur van het boek “This Is Your Brain on Music”. Hij schrijft hierover.

Wat doet zingen met jou?

Voor Mirjam, de zus van Aäron, is zingen belangrijk. Samen met Aäron helpt ze Mozes om leiding te geven aan het volk Israël en… ze is zangleider. 

Deze krachtige, wijze vrouw bewijst God eer door te zingen. Het volk Israël is bevrijd uit Egypte, wandelt op wonderlijke wijze door de Rietzee en eenmaal aan de overkant kan Mirjam maar een ding doen:

De profetes Mirjam, Aärons zus, pakte haar tamboerijn, en alle vrouwen volgden haar, dansend en op de tamboerijn spelend. En Mirjam zong dit refrein: 

‘”Zing voor de Heer,
want Hij is geweldig!
Hij stortte de paarden en hun ruiters in de zee.”

(Exodus 15:21, BB)

ZING!

Vals of niet, zing. Dit werkt helend, sterkt je en geeft je nieuwe moed. Als je zingt, komt Gods liefde via een andere route dan je ratio bij je binnen. Jij eert God op een unieke manier als klanken vanuit jou op de hemel gericht zijn. 

Wees als Mirjam.

Waarschijnlijk gingen de meeste mensen na het ongekende avontuur, het lopen door de zee, even bijkomen. Mirjam daarentegen gaat dansen en zingen en… ze inspireert met haar vreugde anderen.

ZING!

Zullen we samen bidden?
‘Als we moe zijn, als het leven met ons op de loop lijkt te gaan, willen we niets liever dan zingen voor U. Tijd nemen voor muziek. U aanbidden met heel ons hart. In de naam van Jezus. Amen.’

Bezinningsvraag:

  • Welk lied is jouw lievelingslied? Zing het vandaag! In de auto, op de fiets.. 🙂

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?