Waar richt je je oog op? 🫣

10 december 2023

Vandaag is het een dag om af te rekenen met schijnheiligheid! 

‘Hoezo, Wilma, ben ik dan schijnheilig?’ zeg je misschien. 

Zodra je over een ander een oordeel uitspreekt, ben je waarschijnlijk even vergeten dat ook jij fouten maakt. Is dat niet wat schijnheilig?

Ken je die uitdrukking van die balk en die splinter in je oog?

‘“Jullie zien wél dat er een splinter zit in het oog van iemand anders. Maar jullie merken helemaal niet dat er een hele balk in je eigen oog zit! Hoe durven jullie tegen die ander te zeggen: “Zal ik even de splinter uit je oog halen?”, als er in je eigen oog een balk zit? Dat is heel erg schijnheilig! Haal eerst de balk uit je eigen oog. Dan kun je goed scherp zien. Pas dan kun je de splinter uit het oog van de ander halen.”’
(Matteüs 7:3-5 BB)

Waaahhh… een splinter in je oog! Ik heb al een hekel aan een splinter in mijn vinger. Maar zeg nou zelf… een balk in je oog? Hoe dan? Niet te doen. Een balk past niet eens in je oog. Je kunt hem er wel in proberen te proppen, maar dan heb je geen oog meer over. Kortom: we hebben een waar probleem te pakken. 

Om goed zicht op het leven te houden, zijn zowel een splinter als een balk in je oog geen optie. God daagt je uit, om scherp te kijken. En dat betekent zeker niet dat je je oog steeds richt op wat een ander fout doet, zegt en denkt, maar dat je je ogen op Hem gericht houdt. 

Als jij een situatie bekijkt vanuit jouw gezichtspunt en jouw oordeel daaraan verleent, is dat een andere zienswijze dan dit loslaten en vanuit Gods perspectief leren kijken. Doe dat! Ga ervoor. Het beeld op de wereld en jezelf zal er zoveel kleurrijker en mooier uit gaan zien. 

Kijk vanuit Gods perspectief.
Dan zul je scherper gaan zien.

Tot slot: 

  • Sluit op dit moment een ogenblik je ogen, zodat je met je hart Gods oordeel over een situatie kunt zien. 

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?