Vergeving bevrijdt je

IWJ 11.30-min

Home | Ik Wonder Jou | Wonderen | Vergeving bevrijdt je

Heb je weleens iemand proberen te vergeven en ontdekt dat het je niet lukte?

Het is alsof iets je “blokkeert” door iets wat je bewust of onbewust is aangedaan. Hoe kun je deze blokkade doorbreken en echt vergeven?

Vergeving is niet iets dat van nature wordt bepaald door je gevoelens. Vergeving is gebaseerd op je gehoorzaamheid aan God. Zijn Woord moedigt je aan om te vergeven: “maar wees ten opzichte van elkaar vriendelijk en barmhartig, en vergeef elkaar, zoals ook God in Christus u vergeven heeft.” (Efeze 4:32, HSV)

Het is dus een wilsbesluit, maar ook een goddelijke daad. Terwijl niet vergeven je geloofsgroei kan blokkeren en je vreugde kan wegnemen, geeft vergeving juist een innerlijke bevrijding die tot vrede leidt. Net zoals het lied “Forgiveness” van Matthew West het verwoord, “de gevangene die het echt bevrijdt ben jij!”

Vergeving is de sleutel die de poorten van de hemel openmaakt en de Heer toelaat om te werken in je leven.

Als je het gevoel hebt dat dit tot je hart spreekt, nodig ik je uit om nu met mij te bidden… “Heer, U ziet mijn hart. U weet dat het mij niet lijkt te lukken om [mijzelf of …] te vergeven. Ik heb het uit alle macht geprobeerd maar het lukt me niet. Ik vraag of U mij wilt helpen door Uw Heilige Geest om werkelijk te vergeven. En in complete vrijheid met U te wandelen, gevuld met Uw leven, vreugde en vrede. Wilt U mijn hart vullen met liefde voor deze persoon? In Jezus’ naam, amen.” 

Vergeving betekent overigens niet dat je per se vrienden hoeft te worden met degene die je iets aangedaan heeft. Hier lezen we meer over op dag 5 van dit leesplan: “Wat vergeving niet is…”

Zo blij dat je bestaat!

EricENWilma-handtekening-transparant

Wil je elke dag een bemoediging in de inbox? Meld je aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

2 reacties

  1. Nicole op 24 oktober 2019 om 4:01 am

    Ik wil graag mijn ervaring met vergeving delen. 25 jaar geleden zat ik in een geweldadig huwelijk (met een christen!!!) De Heer sprak, dat ik hem moest vergeven, om zelf niet gevangen te raken. De Heer liet me ook zien, dat vergeven niets te maken had met een gevoel, maar met een keuze. Ik bad toen onder tranen:”Heer ik kan hem niet vergeven, maar kies ervoor hem te vergeven.” Vorig jaar (25 jaar later, dus) mocht ik de vruchten zien van de keus, die ik had gemaakt. Ik zag mijn ex-man op het bed zitten, bij zijn stervende zus. Ik voelde zo oprecht medeleven, dat ik in staat was te reageren. DIT WAS HET RESULTAAT VAN VERGEVING!

  2. Henk op 24 oktober 2019 om 4:14 am

    Het was fijne woorden over vergeving wat ik in mijn leven veel te maken heb en elke keer weer in de elende kom door dander en omdat ik een gevoel persoon ben en anderen help. Maar ik blijf ze vergeven terwijl je er wel mee zit

Laat een reactie achter