Vergeven…moet dat echt?

01 april 2022

Ik zat bovenop het dak van een enorm appartementencomplex tegenover het theater van Rotterdam. We keken uit over de haven. Onze stoelen werden dichtbij de rand gezet, zodat een prachtig uitzicht in beeld zou komen.

Ik presenteerde een TV programma voor de EO en tijdens één van de opnames ontmoette ik een vader, waarvan zijn dochter vermoord was. De dader was haar toenmalige vriend. Hij moest regelmatig zijn tranen wegvegen en ik ook.

“Wat betekent vergeving voor je?”, vroeg ik.

Hij keek mij strak aan. Zijn ogen spraken boekdelen.
“Vergeven is moeilijk, ik ben zo boos en zo verdrietig… ik zou het graag willen.”

Vergeven is moeilijk.

De beulen van Jezus waren verschrikkelijk. Romeinse soldaten die helemaal over de top gingen in hun martelingen. Hij had dit niet alleen gevoeld, maar ook de mensen gezien die Hem deze immense pijn aandeden. Als de dood nog maar kort op zich laat wachten, spreekt Jezus:

Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen. …” (Lukas 24:34, BB) 

Hadden de Romeinse soldaten spijt?
Waren er misschien toch nog ergens een paar Farizeeën die hun excuses aanboden?

Nee.

Alles waar Jezus recht op had, gaf Hij op.
Zelfs Zijn recht op vergelding.

Jezus sterft vrij van wrok, haat en bitterheid.

Maar… misschien zeg jij: “Ik ben Jezus niet. Hij kan dat. Voor mij is vergeven niet te doen.” Ook dat vergeeft Jezus jou. Hij gunt jou een zacht hart, vrij van boosheid. Hij wil je helpen om stap voor stap dit proces van vergeving te doorlopen.

Vergeving schenken,
schenkt jezelf vrijheid.

Jezus had ook in gedachten vergeving kunnen geven, maar Hij laat de kracht van gesproken woorden zien. Door te vergeven haal je jezelf uit de snelkookpan van bitterheid. 

Zullen we samen bidden?
“Ik weet niet waar ik beginnen moet, als ik zo boos ben op iemand. Help mij, Heer. Ik kies ervoor om te willen vergeven en ik vertrouw erop dat U mij gaat helpen. In Jezus’ naam, amen.”

  • Jouw leven is krachtig als je vergeeft.

* Als je iemand vergeeft, laat je diegene los, daarmee laat je jezelf ook los om een voller, vrijer leven te leiden.

Vragen:

  1. Wie zou jij graag willen vergeven, maar het lukt je alsmaar niet?
  2. Wat heeft Jezus jou vergeven waar jij je het meest over verbaast?
  3. Is er op dit moment een gebied in je leven waarin je jouw recht, vergelding zoekt?
  4. Wat is het gevolg als je meer en meer beseft dat Jezus jou vergeven heeft?

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?