Stort jij bijna in?

30 juli 2020

Hoe voorkom je dat je niet instort? Als je het volgende serieus neemt: 

God, je naaste en jezelf liefhebben.

Is dit jouw overtuiging?

Hoe we God en onze naaste kunnen liefhebben, weten we vaak wel. Zo kan het liefhebben van God zich uiten door te bidden, Zijn Woord te lezen, of door in je kerk of gemeente actief te zijn. 

En je naaste liefhebben… Je kent vast wel het verhaal van de Samaritaanse man uit Lukas 10. Een man reisde van Jeruzalem naar Jericho en werd overvallen. Gelukkig was er een man uit Samaria die hem te hulp schoot.

“Hij ging naar hem toe en verzorgde de wonden met olijf-olie en wijn. Daarna verbond hij hem, zette hem op zijn ezel en bracht hem naar een herberg. Daar verzorgde hij hem verder.” (vers 34, BB)

Deze vorm van liefhebben in daden vinden we allemaal geweldig, toch?

Hoe gaan we dan om met ‘jezelf liefhebben’? Dat was de derde opdracht in het rijtje wat we hierboven lazen. Laten we eens kijken hoe deze man dat oppakt:

“De volgende dag gaf hij de herbergier twee zilverstukken en zei tegen hem: ‘Zorg voor deze man. En als zijn verzorging méér kost, dan zal ik je dat betalen wanneer ik terugkom.’” (vers 35, BB)

Hij delegeert het liefhebben. De hulp die hij aanbiedt aan de gewonde man is volledig, maar toch ook begrensd. Hij doet wat hij kan en gaat dan weer verder met waar hij zelf toe geroepen is. Hij vervolgt zijn reis.

Jezelf liefhebben is dus zorgen voor je naasten, maar daarbij hoef je jezelf niet volledig als redder op te offeren. God is de Redder, niet jij.

Jezelf liefhebben is God, de Herbergier, vertrouwen dat Hij de zorg voor anderen overneemt van jou. 

Jezelf liefhebben is het lef hebben om je eigen levensreis ook waardevol te vinden.

Wees dus lief voor jezelf, dat is God ook voor jou.

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?