Ruim jaloezie in je leven op!

22 november 2021

 

Hup de natuur in. Heerlijk. Wat kan ik daar van genieten… en jij? Wat denk je van fietsen over een dun paadje dwars over de Ermelose heide en dan uitkomen bij de schaapskooi? Subliem. Ik vind het helemaal mooi als ik de herder met de schapen zie lopen. Hoe krijgt hij het voor elkaar om al die schapen bij zich te houden? Eén hond bij me houden, vind ik al een dingetje.

En wat doe jij zoal? Stel je voor dat je dan zegt:
“Ik ben herder.”

In de tijd van de Bijbel kon je met dit beroep echt de ‘boeken’ halen. Veel van Gods mannen waren namelijk herders. Abram, Mozes en David waren herders. En.. Jozef!

“Jozef ging altijd met zijn broers de schapen hoeden.” (Genesis 37:2, BB) 

Ze moesten samen voor de schapen zorgen. Met een schaap kun je geen gesprek hebben, dus de gezelligheid moest je bij elkaar vinden. Maar die gezelligheid was ver te zoeken…

“Ze konden niet meer vriendelijk tegen hem doen.” (Genesis 37:4, BB)

Het gaat zelfs verder (Genesis 37:4, BB):
“Ze haatten hem.”

Waarom?
Ze waren jaloers.

Vader gaf Jozef een mooie mantel en niet aan hen.
En wat nog erger was: vader hield meer van Jozef! (zie Genesis 37:3-4)

Jaloezie in je hart wordt haat.

“Want door jaloersheid en geruzie ontstaat verwarring en worden er allerlei slechte dingen gedaan.” (Jakobus 3:16, BB)

Ben jij wel eens jaloers?
Als je jaloezie en haat niet opruimt in je leven,
geef je het de kans om razendsnel te groeien in je binnenste.
De broers haatten Jozef zoveel dat ze hem uiteindelijk zelfs wilden doden.

“Haat veroorzaakt ruzies, maar liefde vergeeft alles.” (Spreuken 10:12, BB)

Alles wat jij in het dagelijks leven doet, mag je zien als instrument waarmee God ook jou gebruikt in dit leven. Laat haat en jaloezie de heide niet overwoekeren. Maak ruim baan. Mag God jouw herder zijn vandaag? 

Zullen we samen bidden?
“Soms kan ik zo jaloers zijn. Wilt U mij helpen om vandaag een beter zicht te krijgen op wat ik zelf ontvangen heb? Ik wil kiezen om mijn dankbaarheid te uiten in plaats van mijn jaloezie te voeden. Wilt U mijn Herder zijn? In Jezus’ naam, amen.”

* Jozef lijkt op Jezus.

  • Beiden zijn zij herders
  • Beiden hebben in hun leven te maken met anderen die hen haten. 
  • Beiden laten zien hoe krachtig liefde en mildheid werkt als medicijn tegen haat.

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?