Ontdek een truc om een goede gewoonte aan te leren.

10 januari 2023

Psycholoog Edward Thorndike deed onderzoek naar het ontstaan van gewoonten en concludeert:

“Een gewoonte ontstaat als een handeling een positief resultaat oplevert.”

Als je een donkere kamer inloopt, zul je automatisch je handen uitstrekken, op zoek naar het lichtknopje. Zoeken naar een lichtknopje is een gewoonte. Je hebt het zo vaak gedaan in je leven dat het een gewoonte is geworden.

Hoe ontstaan gewoonten?

Psycholoog Edward Thorndike plaatste een kat in een doos. Om eruit te komen, moest de kat op een knop duwen en dan zou er een deurtje opengaan. Na allerlei acties die de kat ondernam, plaatste hij zijn poot op de knop. Voila, de deur ging open; vrijheid! Zodra de kat opnieuw in de doos werd geplaatst, duurde het een kort moment of de kat opende de deur. Na dit enkele malen achter elkaar te doen, kreeg de kat het steeds sneller voor elkaar om eruit te komen. Een begin van een gewoonte…

Een gewoonte aanleren is dus mogelijk. Zorg dat er een positief resultaat aan gekoppeld zit.

David beschreef een goede gewoonte van hem in een lied, Psalm 5.

‘Heer, ‘s morgens hoort U mij al roepen.
‘s Morgens vertel ik U wat ik op mijn hart heb.
Dan wacht ik op uw antwoord.’ Psalm 5:4 BB

David moet ongetwijfeld een positief resultaat hebben beleefd door zijn gesprekken met God ‘s morgens vroeg. Daardoor kon het een gewoonte worden.

Ik daag je uit om in gebed dit te bespreken met jouw Hemelse Vader. Mag Hij tot je hart spreken en je laten zien, welke gewoonte een grote verandering in je leven, je gezin, je relaties, je werk, je gezondheid zal hebben. Vraag Hem je hierbij te helpen, zodat je kunt gaan oefenen om op ‘één knop te duwen’.

Zullen we samen bidden?
‘U bent vol goede gewoonten. U hield gisteren van mij, vandaag en morgen. Dat doet U gewoon. Ik ben zo dankbaar! Amen.’

Bezinningsvraag:

  • Welk positief resultaat kun jij koppelen aan de goede gewoonte die je wilt aanleren. Denk aan David… Hij zocht God elke ochtend…

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?