Tsja, wie ben ik? Ik dacht dat ik het wist. Ik was net over de veertig. Gelukkig getrouwd. Moeder van vier mooie zonen. Een leuke baan. Maar ik was moe, onzeker en ongelukkig. 'Jouw mening doet er niet toe.' 'Je hebt niet gestudeerd, dus jij hebt er geen verstand van.' 'Jij bent niet belangrijk.' Dat was mijn waarheid in de afgelopen veertig jaar, dat was wie ik ben…..dacht ik.

Marjon bij de zee

Burnout

Deze leugenachtige gedachten waren mijn waarheid. Door het anderen naar de zin te maken en mezelf te bewijzen door heel hard te werken zou het anderen niet opvallen dat ik eigenlijk heel onzeker was. Ik was populair en gezellig in de omgang. Totdat ik niet meer kon en vastliep. Ik kwam met een burnout thuis te zitten. Ik was zo moe van het mezelf anders voordoen en heel goed mijn best doen. Wie was IK eigenlijk en wat wilde IK. En waar was God in dit plaatje.

Heb je naaste lief als jezelf

Mijn hele leven kende ik de uitdrukkingen: ‘Je bent geliefd.’ en ‘Je bent waardevol.’, ‘Je mag er zijn.’ Ik kende ze als geen ander. Maar wat zegt dat als je het niet gelooft.

‘Wij mensen zijn gemaakt om geliefd te worden en lief te hebben. Maar geliefd worden door een mens is niet voldoende. Door drie mensen ook niet. Wij zijn altijd op zoek naar houvast en geborgenheid die hoger liggen dan de liefde van een mens.’

Wietze de Jager, radio-dj bij Radio 538

Toen las ik in de bijbel: 'Heb je naaste lief als jezelf'. Daar staat dat je jezelf mag liefhebben. Blijkbaar vindt God het wel een goed idee om van jezelf te houden. Ja ja, gemakkelijker gezegd, dan gedaan.

Marjon in Raamkozijn

Hoe dan?

Een vriendin zei tegen mij: ‘God houdt onvoorwaardelijk van je. Hij houdt van je om wie je bent en niet om wat je allemaal doet.' Ik was helemaal op en deze woorden landden diep in mij. Heel raar en onverklaarbaar, maar op dat moment begreep ik het wel. Mijn focus lag op dingen doen. Mezelf bewijzen. Druk bezig zijn met allerlei ‘belangrijke’ taken in de kerk. Niet je tijd verdoen met bijv. een boek lezen op de bank. Op de een of andere manier begreep ik het ineens.

God houdt van mij om wie ik ben en niet om wat ik doe

Ik moest stoppen met de leugens die ik mijzelf vertelde. Opeens drong tot me door dat dat niet van God kwam. God zegt namelijk dat ik WEL goed genoeg ben, dat ik er WEL toe doe. Zijn liefde voor mij staat los van de dingen die ik doe. Als ik de hele dag op de bank lig om een boek te lezen, is zijn liefde voor mij niet minder. En ik mag van mezelf houden, omdat Hij van mij houdt om wie ik ben!

These are the voices,
these are the lies
And I have believed them,
for the very last time

Hello, my name is child
of the one true king

I’ve been saved, I’ve been changed,
and I have been set free

Als God naar mij kijkt, ziet Hij eerst Jezus en dan mij. God ziet niet meer de zondaar die ik was, maar Hij ziet door zijn eigen vrije kind Jezus naar mij. Jezus heeft dat mogelijk gemaakt. Als je daar meer over wilt weten, kun je de online cursus WaaromJezus.nl volgen.

Ik ben vrij

Vrij

Deze ontdekking heeft mijn leven veranderd. Die vrijheid ervaren is geweldig. Ik hoef niets te doen om Gods liefde te verdienen. Dat vraagt Hij helemaal niet van mij. God is mijn liefdevolle Vader die van mij houdt zoals ik ben. Hij heeft mij gemaakt! Ik ben vrij en ik voel me ook vrij. En…ik mag van mijzelf houden.
Als je me nu zou vragen wie ik ben, dan zeg ik uit volle overtuiging: Ik ben Gods geliefde kind.

Stuur een persoonlijk bericht naar Marjon:

Wil je meer ontdekken over Jezus, over wie hij was, wat zijn boodschap was en wat hij nog steeds voor impact heeft op mensen vandaag de dag? Schrijf je gratis in voor de online cursus 'Waarom Jezus?'!