Kun jij ‘nee’ zeggen?

29 januari 2021


Toen jij en ik klein waren, konden we ontzettend goed ‘nee’ zeggen. 

  • “Wil je een hapje spinazie?” “Nee!”
  • “Daar komt het vliegtuigje aan… met spinazie!” “Nee!”

Wanneer was hét moment waarop je bent gestopt met ‘nee’ zeggen? Zodra je sociaal wenselijk gedrag wilde gaan vertonen. Toen kwam het keerpunt. 

Jij wilde dat anderen je aardig zouden gaan vinden, je wilde conflicten vermijden of bevestiging krijgen, en daarom zei je ‘ja’ terwijl je ‘nee’ bedoelde.

Wil je minder ingewikkeld leven? Leer ‘nee’ zeggen en voel je er niet schuldig over.

Als jij niet kiest voor jouw eigen ‘ja’, dan leef je niet het leven dat God speciaal voor jou heeft bedoeld. Bovendien krijg je het daardoor heel druk en ligt uitputting op de loer.

Wees geen ‘people pleaser’, maar een ‘God pleaser’.

Wat helpt je om ‘nee’ te zeggen? 

  1. Ontdek dat jouw leven veel waard is: “Jij bent mijn kind, Ik houd heel veel van jou. Ik geniet van jou!” (Markus 1:11, BB)  
  2. Ontdek dat op God vertrouwen je onaantastbaar maakt: “Als je bang bent voor wat mensen van je vinden, zet je een val op voor jezelf. Maar als je op de Heer vertrouwt, kan niemand je iets doen.” (Spreuken 29:25, BB)

Toch mag je ook ‘ja’ zeggen tegen een aantal dingen. Waarheden uit de Bijbel die je mag omarmen, zijn:

  • Jij bent Zijn geliefde kind – check.
  • God heeft voor jou een plan – check.
  • Hij maakt je vrij van angst – check.
  • Jij kiest ervoor om Hem te vertrouwen – check.
  • Niemand kan je iets doen – check.

Zeg hier nooit NEE tegen! 

Zullen we samen bidden? “Heer, als ik eraan denk hoeveel U van mij houdt, dan vult mijn hart zich met vertrouwen en durf ik mijn hart te volgen. Help mij om in mijn leven niet een people pleaser, maar een God pleaser te zijn. Amen.”

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?