Kun je vreugde voelen in tijden van verdriet?

15 augustus 2023

Als we moeilijke dingen meemaken, hebben we vaak de neiging om te verdrinken in ons verdriet. Wat doe je dan?

Geloof je dat God vreugde kan brengen, ook als jij verdriet hebt?
Of voel je je juist zo schuldig als je te lang, te veel somber bent? Let op:

Als je diep verdrietig bent,
mag je diep verdrietig zijn. 

Maar wil je voor altijd
je verdriet koesteren?

We geloven dat we bij Hem mogen zijn wie we zijn.
God accepteert jou volledig. Dus ook je verdrietige gevoelens. 

Maar Wilma, zeg je misschien, hoe ga jij daarmee om?

Lichamelijk ging het de afgelopen maanden niet goed met mij. Mijn hart had het letterlijk heel zwaar. Was ik verdrietig? Ja. Dan tuurde ik uit het raam, trok mij wat terug… Maar ik kan je zeggen dat het diep in mijn binnenste bleef borrelen… 

Vertrouwen, vreugde en verdriet blijken goed samen te gaan. 

‘Ja’, maar zeg je… ‘jij bent gewoon een geboren positivo, Wilma!’ 

Misschien heb je gelijk, maar… als ik mijn leven bekijk en zie wat een waanzinnige uitwerking het leven met Jezus heeft, dan wil ik vooral Hem alle eer geven! Hij is mijn vreugde en ik wil jou heel, heel graag daarmee inspireren! Als Hij zijn liefdevolle, zorgzame woorden in je hart laat borrelen, zul je het beleven.

Terwijl mijn hart steeds harder moest werken,
tikte het ritme van Gods liefde nog harder in mijn binnenste.

Hij kan ook jouw verdriet veranderen in vreugde:

‘Jong en oud zullen dansen.
Ik zal hun verdriet in blijdschap veranderen.
Ik zal hen troosten.
Ik zal hen weer blij maken na al hun verdriet.’
(Jeremia 31:13, BB)

We mogen alles in gebed brengen … zullen we dat nu ook samen doen?
‘U ziet de situatie waarin ik zit. U ziet wat ik heb verloren. U weet wat van mij is weggenomen. Het is heel moeilijk, maar ik geloof dat U een nieuwe weg voor mij voorbereid hebt. Heer, laat mij opnieuw Uw vreugde weer mogen proeven in mijn leven. U wilt zelfs mij maken tot een bron van vreugde voor anderen. In Jezus’ naam, amen.

Tip:
Spreek elke dag jouw vertrouwen uit:
‘U troost mij en gaat ook in mijn leven diepe vreugde brengen!’

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?