Jezus draait alle tradities om…

02 maart 2021


We hebben onze hond, Coco, geleerd om ons altijd eerst door een hekje of deur te laten lopen en daarna volgt hij zelf. Waarom? Ooit als regel ingesteld, nu is het een gewoonte. 

Zo zijn er meer regels die als vanzelf gaan in ons gezin. Pas als wij aan tafel gaan en gaan eten, begint Coco ook met eten. Een hoop geschrok hoor je vanuit zijn hoek komen. Waarom? Een gewoonte… Ik zou het persoonlijk graag willen veranderen. ?

De leerlingen van Johannes en de Farizeeërs hadden de gewoonte om op bepaalde dagen eten over te slaan, te vasten. Ze vragen aan Jezus waarom Zijn leerlingen dat niet doen? “Dat hoort toch zo!”

Jezus wees het vasten niet af. Hij wees de wet niet af: “Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar te vervullen(Mattheüs 5:17, HSV) 

Jezus draait alle tradities om. Hij wijst als antwoord op een bruiloft: Daar wordt juist gegeten! Zijn discipelen noemt Hij zelfs bruiloftsgasten. Dit woord heeft met ‘zonen’ te maken, want het woord ‘bruiloftsgasten’ betekent letterlijk ‘zonen van de bruiloftszaal’. God wil dat we niet langer als slaven onder de wet leven, maar als kinderen vanuit Zijn genade wandelen in dit leven.

“Daarom wilde Hij dat we door Jezus Christus zijn kinderen zouden worden.
Hij had dat van tevoren al besloten. Want dat is wat Hij graag wil.”
(Efeziërs 1:5, BB)

In het Oude Testament verwees het beeld ‘Bruidegom’ naar Jahweh (God) en de bruid (Israël). In het Nieuwe Testament wijst Jezus naar Zichzelf als Bruidegom en Zijn volgelingen zijn de bruiloftsgasten. Zolang Jezus bij hen is, is het feest!

“Zolang de bruidegom bij hen is, eten ze mee van de feestmaaltijd.” (Markus 2:19, BB)  

Welkom aan tafel van de Bruidegom! 

Jij hoeft niet, zoals onze Coco, op afstand je bak leeg te schrokken.
Je mag aanschuiven als Zijn waardige kind!

Zullen we samen bidden? “Heer, als U er bent, mogen we vieren dat we bij U horen! Dank U voor dit wonder. Amen.”

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?