Hoeveel ballen moet ik in de lucht houden?!

25 augustus 2023

In de afgelopen dagen hebben we gekeken naar een paar gewoonten om (weer) grip op je leven te krijgen. De eerste 3 gewoonten waren ‘zelfreflectie & innerlijke groei’, ‘doelen formuleren’ en ‘geloof & vertrouwen’. Je kunt ze hier nog even teruglezen als je wilt. Vandaag kijken we naar de volgende stap: Balans en prioriteiten stellen.

Ik moet sporten bij de hartrevalidatie en krijg een moeilijke oefening: loop op een denkbeeldige lijn en houd een bal vast. Stilte! Wilma moet zich ongekend concentreren. 

Wat nou als ze in die gymzaal tegen mij hadden gezegd: ‘Wilma, vandaag gaan we oefenen op de evenwichtsbalk. Houd diverse ballen in de lucht en houdt balans.’ Dan zou ik niet kunnen geloven dat ik het kan. 

Tijdens ons leven doen we niet anders dan ballen in de lucht houden en ondertussen balans houden. Hoe dan? Waarom zijn we het bijna gewoon gaan vinden dat we soms boven onze macht en kracht in actie blijven?

Stop! Stop gewoon. Zeg stoer: ‘Ik moet eerst nog op die lijn op de vloer balans zien te houden.’ En die ballen … schiet ze weg. Pak er een, misschien twee, maar meer niet.

De Bijbel is het boek waarin we leren om grip te krijgen op ons leven. God weet als geen ander dat prioriteiten stellen belangrijk is. Hij weet dat wij als mens niet geroepen zijn om te veel ballen in de lucht te houden. Waarom zou je ook?  Als jij denkt dat je het wel even in je eentje allemaal kunt fiksen, dan is er in de gymzaal van het leven geen bal meer over voor een ander.

Jezus geeft ons de oplossing! Let op:

‘Geef het Koninkrijk van God en het doen van Gods wil de eerste plaats in jullie leven. Dan zal Hij jullie al deze dingen geven.’
(Matteüs 6:33, BB)

Zoek eerst God, als je in balans wilt blijven. Zoek eerst God als je wilt weten welke ballen je mag laten liggen en welke je omhoog gaat houden.

De ballen van belangrijke aspecten in het leven, zoals werk, familie, persoonlijke groei en rust, zijn de ballen die je omhoog moet houden. En ben je uit je balans? Zoek eerst God! Focus op Hem, zoals ik me in de gymzaal focus op de lijn waar ik op moet lopen. 

Kun je geen prioriteiten stellen? Zoek eerst God.

Zullen we samen bidden?
‘Help ons Heer, om U in elk aspect van ons leven als eerste te zoeken. Alle andere ballen zullen we dan durven laten liggen of juist op durven pakken. Dank zij U. Halleluja. Amen.’

Een tip voor vandaag:
Voordat je naar de buren, vrienden of collega’s rent voor wijze raad, of cursussen volgt over balans; zoek eerst God. Kun je dat? Durf je dat? Ik daag je uit om één ‘bal’ vast te pakken en hiermee naar God te gaan. Telkens weer.

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?