Hoe laat je een slechte gewoonte los?

22 januari 2023

Een slechte gewoonte loslaten lukt,
als je het ‘kookpunt’ bereikt hebt.

Mijn moeder rookte als een schoorsteen. Ze kon er maar niet mee stoppen. Het bekijken van foto’s met zwarte longen hielp niet om haar laatste peuk uit te drukken. Keer op keer probeerde ze weer te stoppen. Dan kwam ik thuis en vond ik haar verstopt achter de garage met een sigaretje. Eentje, nog eentje dan. Vreselijk vond ze het. Totdat het kookpunt van haar frustratie over het feit dat ze niet zonder de sigaretten kon, was bereikt.

‘Ik ben er zo klaar mee!’

Wat heb je nodig om te veranderen?
Soms moet je eerst het kookpunt bereiken, een crisis. Uit onderzoek blijkt dat wij bereid zijn om te veranderen als er een groot frustratiepunt is bereikt op een bepaald vlak. Of we moeten uitzonderlijk gemotiveerd zijn om te veranderen, dan lukt het ook om slechte gewoonten los te laten.

Hoe zit dat bij jou?

  • Is er iets in je leven dat je dolgraag zou willen veranderen?
  • Verlang je naar vernieuwing?
  • Is jouw frustratiepunt bereikt?
  • Denk je soms: ‘Ik ben er zo klaar mee!’

Een onverwacht bezoek aan de dokter kan je helpen om gezonder te gaan eten. Maar je hoeft niet per se te wachten op jouw crisissituatie. Je kunt vandaag al kiezen om een eerste stap te zetten. De Bijbel moedigt ons aan:

‘Kies alsjeblieft het leven, zodat jullie zullen leven, en jullie familie ná jullie ook.’ Deuteronomium 30:19 HTB

God wil je ondersteunen. Hij is altijd bij jou. Met Hem mag je elke stap in je leven zetten. Het is zoveel eenvoudiger om voor het leven te kiezen in plaats van af te wachten totdat er een crisis plaatsvindt.

En het is mijn moeder na jaren gelukt! Ze heeft de sigaretten jaren geleden voor het laatst uitgedrukt.

Ik daag je uit om vandaag het volgende te doen:
Druk je frustratie uit en klik je nieuwe gewoonte aan.

Zullen we samen bidden?
‘Help ons Heer, om los te laten wat ze al zo lang graag willen loslaten. In Jezus’ naam. Amen.’

Tip:

  • Een slechte gewoonte kun je loslaten als je het ‘kookpunt’ bereikt hebt. Jouw frustratiepunt is op het toppunt gekomen.

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?