Hoe kan ik je troosten?

05 juni 2021


Als je een hevig verlies moet lijden door het sterven van een geliefde, dan ben je ontroostbaar. En dat mag. 

Verdriet mag er zijn.
Je hoeft er niet voor weg te lopen en je hoeft je er niet voor te verstoppen.
Laat dan tussen alle grote snikkende snotter uithalen van verdriet, een deur in je hart open voor troost.

De eerste zondag van de ‘Heidelbergse catechismus’ die als leidraad voor veel Nederlandse gelovigen tekst en uitleg geeft, gaat verdriet ook niet uit de weg. 

Vanuit deze catechismus wordt de volgende vraag aan je gesteld:

“Wat is uw enige troost, in het leven en sterven?”

En dan volgt een prachtig antwoord:
“Een gelovige is met lichaam en ziel van Jezus. Door Zijn Heilige Geest is de gelovige van het eeuwige leven verzekerd.”

Paulus schrijft hier ook heel mooi over in Romeinen 14:8 (BB). “Want als we leven, leven we voor de Heer. En als we sterven, sterven we voor de Heer. Of we nu leven of sterven, we zijn altijd van de Heer.”

Hier wordt de absolute hoogste troost die je maar kunt bedenken beschreven. Voel je je diep verdrietig? Trekt diep gemis je hart de donkerte in? Laat deze woorden je mogen troosten, zoals niets en niemand dat kan;

Je mag bij God horen.
Je bent door Hem gemaakt.
Je bent vergeven.
en… je mag eeuwig leven in Zijn nabijheid.

Zullen we samen bidden?
“Als ik diep verdriet ervaar, dank ik U dat ik diep verdriet mag hebben. U komt niet gelijk met een zakdoek aan, maar U komt naast mij staan. U geeft mij ruimte om verdrietig te zijn en ondertussen wijst U mij naar het grote voorrecht dat ik in U mag beleven… eeuwig leven. Amen.”

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?