Het is oorlog!

12 december 2022

Is het mogelijk om volop te leven in het licht, als alles om je heen donker is? We gaan het ontdekken. Ik wens en bid je toe, dat je 3 minuten tijd kunt nemen voor de bemoediging van vandaag!

Kerst vieren met je vijand is mogelijk.

Dagelijks horen we de meest verschrikkelijke verhalen over de oorlog in Rusland, Oekraïne en ver daarbuiten. Het raakt mijn hart enorm.

Ik ontdekte dat er tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1914 een bijzondere kerstgebeurtenis is geweest.

Het is Kerstavond. In Noord-Frankrijk en Vlaanderen maken soldaten in de loopgraven zich op voor een zoveelste oorlogsnacht. Ook de Britten van de Queen’s Westminster Rifles-eenheid bij La Chapelle-d’Armentières. Onverwacht horen ze ‘rare’ deuntjes, schrijft soldaat Percy Jones in zijn dagboek.
Het maakt de Britten achterdochtig. Ze denken dat de Duitse vijand een aanval voorbereidt. “Dus brachten we onze geweren en munitie in gereedheid”, schrijft Jones. “We stonden op het punt om te vuren, toen we een Duitser iets hoorden roepen. “Englishmen. Englishmen. Don’t shoot. You don’t shoot, we don’t shoot.”

De vijand wilde niet vechten, maar Kerst vieren.
‘Ja, ja,.. geloof je het zelf?’, zullen ze hebben gedacht. ‘Daar trappen wij niet in.’
Maar vanuit de loopgraven werden de eerste kerstliederen ingezet en de vijand beantwoordde niet met vuur maar met de inzet van een ander kerstlied. De wapens werden opzij gelegd. En het wonder gebeurde: de doden van de dag daarvoor werden door de gezamenlijke vijand begraven.

Kurt Zehmisch, een Duitse officier, schreef in zijn dagboek: ‘Uiteindelijk kwamen de Engelsen met een voetbal tevoorschijn uit de loopgraven, en al snel ontspon zich een levendige wedstrijd. Hoe ongelooflijk prachtig en vreemd tegelijk.’
Door elkaar in de ogen te kijken, verdween het monster dat ze verwacht hadden te zien. Hoe vaak maken wij van onze vijand ook een monster in onze gedachten.

  • Durf je ogen te openen voor de vergeving die je zelf ontvangen hebt.
  • Durf je wapens neer te leggen en ga juist deze kerst stappen zetten op weg naar vrede met je collega, je baas, de buren, familieleden en… met jezelf .

Geef jezelf een groot kerstgeschenk:
vergeef!

‘Wees verdraagzaam. Vergeef elkaar als je iets tegen elkaar hebt. Net zoals Christus jullie vergeven heeft, moeten jullie ook elkaar vergeven.’ Kolossenzen 3:13 BB

Zullen we samen bidden?
‘U ziet de ‘oorlog’ in mijn leven… Ik wil in voorbereiding op deze kerst kiezen voor vrede en vergeving. Ik wil elke strijdbijl volledig begraven. Ook al is dat op dit moment zo moeilijk, maar toch kies ik voor Uw vrede in mijn leven. Ik wil Uw vrede niet laten roven door de ‘oorlog’ te laten sudderen of te verstoppen. In de naam van Jezus. Amen.’

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?