Het avondmaal is oorlog!🥖🍷

06 mei 2024

 

Nederland is bevrijd!
Jij bent bevrijd!

Maar kan het dan toch oorlog zijn in je leven?
In je geloof of in je kerk?

Oorlog over zelfs het… avondmaal?

Rare vraag eigenlijk, maar als je de sfeer in menig kerk beleefd, zou je zeggen van wel. Iedereen kijkt ernstig. Er is stilte en bezinning. Er volgen liederen die spreken over schuld en schaamte. We blikken terug op de dag, onze week en ons leven en zien de enorme gaten die zijn gevallen, waarin onze zonden heerlijk liggen te sudderen. Als je al niet somber was, word je het nu wel.

Is het Heilig Avondmaal zo bedoeld?

‘Jezus zei: IK BEN het brood dat leven geeft. ….. Als je van dit brood eet, zul je eeuwig leven. Dat brood is mijn lichaam. Ik geef mijn lichaam om aan alle mensen leven te geven.’ (uit Johannes 6:48-51, BB)

Jezus heeft Zijn leven opgegeven om jou het leven te geven.

LEVEN DANKZIJ HEM!

Tijdens het avondmaal onderkennen we dat Jezus dit voor ons heeft gedaan. Dat is een ernstige, zelfopofferende stap geweest. Daar word je stil van als je beseft hoe diep Hij ging om ons uit die diepte te trekken.

Het is niet langer oorlog!
De grafstemming mag eraf.
De overwinning is behaald!

Laten we het avondmaal niet blijven vieren alsof het ‘4 mei’ is, maar laat het ‘5 mei’ worden. Met ontzag en bezinning terugkijken en de overwinning van de geestelijke oorlog vieren. 

’Eet dus niet zonder eerbied van het brood en drink dus niet zonder eerbied uit de wijnbeker van de Heer. Als je geen eerbied hebt, doe je verkeerd tegen het lichaam en het bloed van de Heer.’ (1 Korintiërs 11:27 BB)

Bedenk dat eerbied iets anders is dan blijvend schuld- en schaamtebesef. 

Zullen we samen bidden?
‘Dank U wel, dat wij ons meer mogen gaan bezinnen op het vieren van de maaltijd met U. Uw offer was intens. Zo groot, zo heftig, zo dodelijk… maar daardoor is de overwinning ook majestueus! Dank U wel voor het LEVEN dat U ons geeft. Amen.’

Verklaar jij nu de oorlog aan mij door deze woorden ;-). Dan wijs ik je erop dat niet ik heb bedacht dat God wil dat wij denken aan het leven dat Hij wil geven als we het brood breken, dat niet ik het heb bedacht dat je met eerbied deel moet nemen, maar laten we wel onze vragen blijven stellen in gewoontes die we als gewoonte voor waar hebben aangenomen. 

Bezinningsvraag:

  • Wat betekent het voor jou als je deelneemt aan het Heilig Avondmaal?
    (Als je dat mag van jouw kerkelijke gemeente.)

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?