Ben jij goed in oordelen? 🧑‍⚖️

27 oktober 2023

We oordelen allemaal. Maar waarom eigenlijk? Maakt het je leven mooier? De komende dagen gaan we samen met het thema oordelen aan de slag.

Ben jij goed in oordelen?

Ik hoop dat je nu hard ‘nee’ roept.
En ik wens natuurlijk dat je nu gelijk zegt: ‘Zonder oordeel luisteren naar anderen vind ik belangrijk!’

Helaas zijn mensen erg goed in een oordeel vellen. Als iemand op een podium gaat staan om te spreken, zijn de eerste 30 seconden cruciaal. Het oordeel van de toeschouwers wordt per direct geveld.

Vandaag wil ik je heel graag opnieuw aanmoedigen om te letten op wat je denkt over anderen en wat je vervolgens uitspreekt over iemand. Ga de uitdaging aan om zonder oordeel te leven. Ook nu. Het zal je krachtig en vrij maken van binnen en juist dat gun ik je zo!

‘Jezus zei tegen zijn leerlingen: “Oordeel niet over andere mensen. Dan zal God ook niet over jullie oordelen. Want zo streng als jullie over iemand anders oordelen, zo streng zal er ook over jullie geoordeeld worden. Met de maat waarmee jullie iemand anders meten, zullen jullie zelf ook gemeten worden”’
(Matteüs 7:1-2, BB) 

Op mijn aanrecht staat elke dag een maatbeker. Als ik iets drink, schenk ik vervolgens dezelfde hoeveelheid water in die beker. Zo houd ik de hoeveelheid vochtinname precies bij. Dat moet, want anders heeft mijn hart het te zwaar met wegpompen van al dat vocht… 

Als je jouw maatbeker de hele dag vult met jouw oordeel, weet dan dat de Bijbel zegt dat diezelfde hoeveelheid oordeel ook over jou uitgegoten zal worden. Dat wil je niet! Natuurlijk niet. Je wilt niet overspoeld raken door negativiteit. Somber en boos word je ervan. 

Trouwens, wie denk je eigenlijk dat je bent?
Zit iemand op jouw oordeel te wachten?
Waarschijnlijk ben je dat zelf… Door een ander naar beneden te halen, kun je jezelf groter gaan voelen. Maar vergeet niet dat de principes van Gods woord toepassen, je een bijzonder vrij mens zal maken. Je voelt je niet geremd door een muur van oordeel. Jij vliegt er lekker overheen!  

Zullen we samen bidden?
‘Wilt U mijn ogen gaan openen voor de oordelen over anderen die ik denk en uitspreek? Ik wil me meer en meer bewust zijn van de vrijheid die U mij schenkt, door ook mij niet te veroordelen. Wat een genade. Amen.’

Bezinningsvraag

  • Mag jouw telefoon vandaag je maatbeker zijn? Hou bij hoe vaak je op een dag oordeelt.

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?