Anne van der Bijl – Brother Andrew

02 oktober 2022

Dinsdagmiddag 27 september was ik bij Groot Nieuws Radio toen het telefoontje kwam.
‘Broeder Anne van der Bijl is overleden.’ We keken elkaar aan en vielen stil.

Een man Gods is naar zijn Hemels Thuis.

In gedachten zag ik voor me hoe de hemel voor hem is open gegaan. Hoe zou hij zijn ontvangen? Zou er een erehaag hebben gestaan? Kreeg hij een kroon? Werd zijn naam omgeroepen? Snelden er duizenden engelen toe om hem welkom te heten. Gejuich met een weergaloze echo. Glinstering, vuurwerk, taart?

‘Maar wij zijn bewoners van een Koninkrijk in de hemel. En zo moeten wij ook leven. En daar vandaan verwachten we ook de Heer Jezus Christus als onze Redder.’ Filippenzen 3:20 BB

In gedachten zie ik ook het moment voor me dat ik met een grote groep in mijn atelier, Anne van der Bijl opwachtte. Hij wist van niets. Het zou één grote verrassing zijn. Nog even en dan zou een verbaasde Anne bij ons uitstappen.
Yoehoe… surprise!

We vierden zijn afscheid als bestuurslid van Open Doors in mijn atelier. Hij kreeg een bijl. Hakte daarmee een houtblok in stukken en we schoven aan, aan lange tafels.

Anne van der Bijl, in het buitenland bekend als Brother Andrew, reisde vanaf 1955 regelmatig naar communistische landen om geloofsgenoten te bemoedigen en bijbels te brengen. Wereldwijd werden en worden nog steeds enorm veel christenen vervolgd. De organisatie Open Doors zet zich in om hen te ondersteunen en is inmiddels in ruim zestig landen actief. Het lot van christenen in Israël en Palestijnse gebieden raakte ook Anne’s hart en hij zocht juist in die gebieden de leiders op.

Ongekende ontmoetingen.
Wonderlijke begroetingen.

Tijdens de maaltijd destijds vroeg ik Anne of hij niet bang was om te sterven op het ‘veld’. Hij keek mij aan: ‘Wilma, de Heer heeft mij laten zien hoe mijn laatste dag zal zijn, daarom ben ik niet bang meer.’ Ik keek hem aan. ‘En? Hoe zal die laatste dag zijn?’ Hij glimlachte. Dat vertel ik je niet, maar wees gerust.

Wees gerust.

Ook jij bent geroepen om anderen te vertellen dat God hen liefheeft. Laat je net als Anne niet overspoelen door de bedreiging van deze wereld, maar laat je doordrenken met de liefde van Christus. En deel Zijn liefde aan iedereen die je ontmoet. Wees moedig!

Wees gerust, maar berust niet in angst.

Zullen we samen bidden?
“Wij danken U voor het leven van broeder Anne. Hij was moedig en vol van Uw liefde. Op dit moment willen wij ook ons leven in Uw handen leggen. Onze tijd hier op aarde willen we leven vanuit hemels perspectief. In de naam van Jezus. Amen.”

Ik ben zo blij dat Anne bestond en bestaat.
Ik ben ook zo blij dat jij bestaat!

 

* De vele ontmoetingen koester ik. Als jong tienermeisje leerde ik hem vooral kennen als vader van… en meer en meer ontdekte ik dat deze vrolijke, lieve kleine man, groots was! Een man Gods leeft nu daar waar het echte Leven is; In de eeuwige nabijheid van God zelf. Ik heb grote bewondering voor de moed die br. Anne heeft laten zien in zijn leven hier op aarde. Gods liefde delen met mensen, ongeacht hun afkomst, ongeacht hun status, ongeacht dreigende omstandigheden.

Lieve familie, vrienden en betrokkenen bij Open Doors, gecondoleerd en hemelse troost toegewenst, namens het team van Ik wonder jou en Jesus.net, Wilma Veen

Zo blij dat je bestaat!

Wilma-handtekening-witteachtergrond

Ontdek meer berichten van Ik Wonder Jou

Wil je elke dag een bemoediging in je inbox? Meld je dan aan voor Ik Wonder Jou.*Door je aanmelding geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

Lees hier meer over Ik Wonder Jou.

Heb je vragen?

Samen in gesprek over Jezus en geloof.

Ik Wonder Jou is onderdeel van Jezus.nl. Naast het ontvangen van een dagelijkse bemoediging kun je je ook verdiepen in Jezus en geloof via een van onderstaande mogelijkheden. Zit er iets voor jou tussen?